Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Double Dare ! Janis Joplin - In Concert [1972]





Format : Vinyl x 2 [1 double vinyl & 1 single]

Cause : a friends' gift ....



Η Janis , πρόλαβε να χαρεί μόλις 27 καλοκαίρια στο σύντομο πέρασμά της , σ'αυτή τη ζωή .

Aπό το επίσημο ασχημόπαπο του σχολείου της , μεταμορφώθηκε στο απόλυτο blues/rock ίνδαλμα μιας ολόκληρης εποχής , άλλαξε 3 συγκροτήματα , ολοκλήρωσε κυριολεκτικά με "την ψυχή στο στόμα" 4 l.p , 2 live [το "In Concert" και το "Live at Winterland '68" που κυκλοφόρησε 28 ολόκληρα χρόνια μετά τον θανατό της ]και έγινε ο παγκόσμιος αναμεταδότης , όλης αυτής της περίεργης κατάστασης που λέμε "Rock" , ακόμη και σε ανθρώπους που ποτέ τους δεν είχαν καμία ουσιαστική ανάμειξη με το συγκεκριμένο σπορ.

Προσωπικά , θα την έχω για πάντα στο μυαλό μου , σαν το μεγαλύτερο ίσως θύμα , μιας ιστορίας που ο πρωταγωνιστής της , είχε προδιαγεγραμμένη , αρχή , μέση , και κατάληξη .[ και προς θεού , όχι τέλος....]

Κάτι περίπου σαν τον John Lennon , μόνο που γι'αυτόν έπρεπε να καταβληθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στο κομμάτι της "κατάληξης" , γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος , είχε και λίγο μυαλό παραπάνω , έτσι ώστε ν'αποφεύγει προφανείς , στημένες , κακοτοπιές , όπως αυτή της ηρωίνης.

Και ίσως να μην είναι καθόλου σύμπτωση , το γεγονός , ότι ένα απ'τα τελευταία πράγματα που ηχογράφησε η Janis , ήταν ένα τραγούδι-χαιρετισμός στον Lennon , για τα γενεθλιά του , ["Happy Trails"] που ήταν στις 9 Oκτωβρίου , δηλαδή 8 ημέρες μετά το τραγικό της τέλος , στο Landmark Motor Hotel του L.A [ο Lennon , παρέλαβε την κασέτα λίγες ημέρες αργότερα...]

Μερικά πράγματα για τον δίσκο :
1. Half , Big Brother & the Holding Company ,half , Full Tilt Boogie.
2.Ακουστικά , παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Cheap Thrills , μόνο που το Cheap Thrills , δεν ήταν πραγματικό live . [με εξαίρεση το "Ball and Chain" ]. Ήταν μάλλον studio-live , γι'αυτό ακούγονται ποτήρια να σπάνε , και διάφορα άλλα τέτοια , πρωτάκουστα για studio album παρατράγουδα , που μάλλον δεν ενοχλούσαν και ιδιαίτερα απ'ότι φαίνεται το χίπικο -high πνεύμα , του group .
3.Ένα απ'τα πιο soulful live albums EVER ,με εξαιρετική ποιότητα ήχου , και πάνω απ'όλα φυσική χροιά.

Μέχρι σήμερα , έχουμε δει και ακούσει , αρκετές φιλόδοξες-wannabe-σωσίες , πολλών ιερών τεράτων της μουσικής , που ηθελημένα ή μη , αυτοπαρουσιάζονται ως οι απόλυτα , ταλαντούχες , καινοτόμες πρωτοτυπίες , στις οποίες όλοι εμείς , θα πρέπει ντε και καλά , να υποβάλλουμε τα σέβη μας .
Μέχρι και την φτηνή , βλάχικη ρέπλικα , της φωνητικά ,απλησίαστης Dusty , αξιωθήκαμε να γνωρίσουμε πριν 3 περίπου χρόνια .[ονόματα δεν λέμε , αλλά νομίζω ότι καταλαβαινόμαστε. Εξάλλου από "D" ξεκινάει και το όνομα της λεγάμενης χωριατοπούλας .....]

Την Janis , καμία εως τώρα , δεν έχει τολμήσει να μιμηθεί .

Ποιος ξέρει ....μπορεί να ζήσουμε , να το δούμε κι αυτό ! [και προπάντων να γελάσουμε....]

Πιο κάτω παίζει η καλύτερη [μαζί μ'αυτήν του Billy Stewart] διασκευή , που έχει γίνει ποτέ , στην πιο αναγνωρίσιμη ίσως , σύνθεση του Εβραίου .

Το καλοκαίρι , μπήκε πλέον και ημερολογιακά .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: