Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Sound of the week : Johann Pachelbel - Canon in D Major




















O Johann Pachelbel [1653-1706] , θεωρείται , και είναι , ένας απ'τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους του baroque , ή αλλιώς της προ-κλασσικής μουσικής , που κυριάρχησε στην Ευρώπη , από τον δέκατο έβδομο , έως τα μισά περίπου, του δέκατου όγδοου αιώνα .
Συνθέτες όπως οι Bach , Vivaldi και ο πιο αγαπημένος μου όλων , Ηenry Purcell , υπήρξαν οι στυλοβάτες μιας όχι και τόσο αναίμακτης μετάβασης , από την Αναγέννηση , σ'αυτό που σήμερα χαρακτηρίζεται ως , καθαρή κλασσική μουσική .
Ναι ....
Κλασσική μουσική , δεν είναι μόνο οι Βeatles .....
Στο Canon in D Major , που είναι και το πιο αναγνωρίσιμο θα έλεγα , κομμάτι του Pachelbel , βάσισαν οι Αphrodite's Child το τραγούδι που ηχογράφησαν για λογαριασμό της Mercury , στο Παρίσι το 1968 , το οποίο αποτέλεσε την μεγαλύτερή τους επιτυχία στην Ευρώπη , και έγινε σήμα κατατεθέν του πιο γνωστού Μάη μέχρι και σήμερα["Rain and Tears"]....Tου Μάη του '68 !
Επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα , ο τεράστιος Brian Eno , στο album του με τίτλο "Discreet Music" παρουσιάζει με ambient-"εχεμύθεια" , το Canon in D Major , στο δικό του ,"Fullness of Wind ".
To άθλιο αυτό blog , κι ο τρισάθλιος Depecher , τηρώντας τις παραδόσεις που μας θέλουν να ποστάρουμε , αυστηρά και μόνο κλασσική μουσική την Μ.Εβδομάδα , ευχόμαστε σε όλους καλό Πάσχα , και καλή Ανάσταση .
Την Μ. Παρασκευή , λέω να το ρίξω λιγάκι έξω , όπως άλλωστε συνηθίζω να κάνω τα τελευταία χρόνια .
Θ'ακούσω όσες περισσότερες φορές μπορώ, το "State Of Independence" ,ως είθισται,ενώ υπάρχει και η περίπτωση , ειδικά φέτος , να ξαναθυμηθώ πώς είναι να ιδρώνεις , παίζοντας συνεχόμενα "μονά"-μπάσκετ ,με κάποιον που κάνει "κρυφές προπονήσεις " .....[φτου σου ρεμάλι ! ! ]
Όμορφη μέρα !
Μυρίζει ηρεμία .....παρά την ψευτιά του Απρίλη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: